Srce in ožilje, Staran česen, Zdravo življenje

7 TRIKOV, KAKO ZNIŽATI KRVNI TLAK PO NARAVNI POTI

Da ne dolgoveziva, ti bom kar že na začetku povedal, kaj je bistvo:

Verjetno se sploh ne zavedaš, da obstaja zelo velika možnost, da živiš in spiš s smrtnim sovražnikom, a se tega sploh ne zavedaš …

Na kaj ciljam?

Ciljam na sovražnika, ki se le potihoma prikrade v tvoje življenje in se tega sploh ne zavedaš; lahko mu rečemo tudi tihi ubijalec, kajti tvoje zdravje prične najedati brez opaznih simptomov.

Govorim o lopovu, ki ti lahko krade leta tvojega življenja povsem neopazno.

Se ti morda že svita, o čem govorim oziroma za kaj gre?

Da ti malo pomagam, naj ti dam majhen namig: gre za povišan krvni tlak in prav tega se bova lotila.

Ta podatek ti bo morda odnesel tla pod nogami, a zavedati se morava, da je prav visok krvni tlak oziroma hipertenzija ena izmed bolezni, ki prizadene skoraj vsakega drugega zemljana!

To je res ogromno, kajti če na kratko pomisliš, je v bistvu visok krvni tlak eden od dejavnikov, ki predstavlja visoko tveganje za nastanek bolezni. Prizadene srčno žilni sistem … Tukaj govoriva o bolezni, kot je srčni infarkt ali celo možganska kap.

Zavedati se morava, da je prav previsok krvni tlak preveč pogosto tisti, ki vodi do smrtnih primerov, ko gre za srčni napad ali možgansko kap (še huje pa je, da se to zgodi brez kakršnihkoli simptomov). Prav zato se ne čudi, če ga pogosto kličemo »tihi ubijalec«.

Ko že govoriva o tem, ti je vse bolj jasno, da je pomembno to, da svoj krvni tlak nenehoma nadzoruješ in ga ohranjaš v uravnanem stanju.

Danes bi ti želel prav zaradi tega predati nekaj uporabnih nasvetov, kako lahko sam znižaš krvni tlak in predvsem, kako lahko poskrbiš »za zdrav duh v zdravem telesu«.

ZNIŽAJTE SVOJ KRVNI TLAK PO NARAVNI POTI

KAZALO

 • KAJ JE KRVNI TLAK?
 • KAJ SO RAZLOGI ZA VISOK KRVNI TLAK?
 • KAJ LAHKO STORIŠ ZA ZNIŽANJE KRVNEGA TLAKA?
 • ŠTIRI ŽIVILA ZA ZNIŽEVANJE VISOKEGA KRVNEGA TLAKA

KAJ JE KRVNI TLAK?

Pa naj takoj na začetku čisto »po domače« povem ali razložim, kaj je visok krvni tlak oziroma hipertenzija, kot ga strokovno poimenujemo, in kaj to sploh pomeni v praksi …

No, govoriva o pritisku, ki tvojo kri potiska močneje na stene krvnih žil, kot bi bilo to želeno. Prav zaradi tega pritiska na žile se zgodi, da se tvoje žile sčasoma poškodujejo; na njih se pričnejo nabirati obloge, ki pa so posledica zaviranja pretoka krvi skozi žile. V tem trenutku se posledično zgodi naslednje. V tvojem telesu začne primanjkovati kisika in hranilnih snovi, ki jih do tvojih celic prinaša kri.

Silo, ki kri pritiska ob stene žil, po katerih teče, imenujemo krvni tlak.

Imamo dve vrsti krvnega tlaka:

 • sistolični (»zgornji«) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srce iztisne kri v žile in
 • diastolični (»spodnji«) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srčna mišica počiva.

Krvni tlak se izraža v milimetrih živega srebra (mmHg); za optimalen krvni tlak velja vrednost 120/80 mmHg.

Tabela krvnega pritiska je naslednja:

Krvni tlak Sistolični/diastolični (mmHg)
Optimalen krvni tlak < 120 in < 80
Normalni krvni tlak 120/80 do 129/84
Visoko normalni krvni tlak 130/85 do 139 /89
Hipertenzija 1. stopnje 140/90 do 159/99
Hipertenzija 2. stopnje 160/100 do 179/109
Hipertenzija 3. stopnje več kot 180/110

O zvišanem krvnem tlaku torej govorimo, ko je ta višji od 140/90 mmHg.

Poznamo hipertenzijo 1., 2. in 3. stopnje – vsaka višja stopnja je za zdravje in življenje bolj ogrožajoča.

Čeprav visok krvi pritisk največkrat nima opaznih značilnih simptomov, pa pozornost na občasne blage, neznačilne simptome ne bo odveč:

 • razbijanje srca,

 • vrtoglavica,

 • utrujenost,

 • slabo spanje,

 • zvonjenje v ušesih,

 • tiščanje v prsnem košu,

 • krvavitev iz nosu,

 • glavobol (predvsem v zatilju).

Na tem mestu se zavedaj, da je prav visok krvni tlak oziroma hipertenzija bolezen, ki se počasi, a zanesljivo loteva tvojega zdravja in predvsem deluje dolgoročno.

KAJ SO RAZLOGI ZA VISOK KRVNI TLAK

Tukaj govoriva o razširjenem problemu, s katerim se sooča sodobno prebivalstvo. Predvsem si želim, da bi te o tej temi lahko bolje seznanil in ti preko tega bloga podal nekaj bistvenih informacij, ki ti lahko pomagajo.

Zavedati se morava, da na visok tlak vpliva več dejavnikov. Prepogosto na te dejavnike nimaš posebnega vpliva.

Tukaj govoriva o:

 • dednosti (visok krvni tlak v družini),
 • starosti (po 45. letu se krvni tlak viša),
 • spolu (moški smo bolj ogroženi kot ženske).

No, imamo pa tudi dejavnike, na katere lahko na najino srečo tudi vplivamo:

 • prevelika telesna teža,
 • prekomerno uživanje alkoholnih pijač,
 • prekomerno uživanje soli,
 • pomanjkanje telesne aktivnosti,
 • stres …

KAJ LAHKO STORIŠ ZA ZNIŽANJE KRVNEGA TLAKA?

Zavedati se moraš, da se krvni tlak sam od sebe čudežno ne bo znižal, zato je zelo pomembno v primeru visokega krvnega tlaka temu posvetiti izredno pozornost in na tebi je, da nemudoma pričneš ukrepati.

Zavedati se moraš, da z zniževanjem krvnega tlaka doseževa to, da se tvoj življenjski slog lahko popolnoma spremeni, kajti tukaj govoriva predvsem o telesni aktivnostih, o hrani, ki je uravnotežena, in kar nekaj dobrih navad »zdravih ljudi«.

Kako naravno znižati krvni tlak?

Ne smemo pozabiti, da je osnovno pravilo pri zniževanju krvnega tlaka, da spremeniva tvoj življenjski slog, ki pa bo sedaj vključeval telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano ter – če je mogoče – zmerno uživanje alkohola, sladkorja in kofeina.

Naj na tem mestu naštejem nekaj fantastičnih naravnih metod, ki lahko prispevajo k zniževanju tvojega krvnega tlaka. To so:

1. ZMANJŠANJE TELESNE TEŽE

Tukaj govoriva o tem, kako je dejansko prekomerna telesna teža žal prepogosto hitra bližnjica do previsokega krvnega tlaka.

Pomembno vlogo pri nastanku arterijske hipertenzije odigra prav debelost in če pogledava, z izgubo že petih kilogramov doseževa to, da s tem bistveno vplivava na krvni tlak.

Zavedati se morava, da tedaj, ko se odločiva za tako imenovano hujšanje, to ne pomeni samo koraka do lepšega in bolj fit videza, ampak predvsem neprecenljivo naložbo v tvoje telo oziroma tvoje zdravje.

No, na tej točki te verjetno zanima, kako se učinkovito lotiti zmanjševanja telesne teže in posledično tudi znižanja krvnega?

Zelo preprosto …

Zdrava in uravnotežena hrana je temelj vsega.

Na tvojem jedilniku naj bodo za to vsakodnevno dobrodošla živila, kot so sveža zelenjava, stročnice, oreščki, lahki mlečni izdelki, pusta perutnina ali ribe.

Izogibaj se zelo kaloričnim živilom, ki vsebujejo ogromno nasičenih maščob; med te spadajo ocvrte jedi in sladice – predvsem slednje vsebujejo ogromno skritega sladkorja in umetnih sestavin. Na tem mestu ne smeva pozabiti, kako nepomembne so pijače, ki vsebujejo tako imenovane tekoče kalorije; med te spadajo sladke gazirane pijače in razni sokovi.

Tu ti dam en namig: Dieta, ki vsebuje nizko vsebnost ogljikovih hidratov, je lahko zelo uspešna pri zniževanju krvnega tlaka. V zameno, da poješ francoski rogljiček, si za zajtrk raje naredi umešana jajca z avokadom, dosedanji poln krožnik testenin, ki ga poješ za kosilo, na tem mestu nadomesti s solato s piščancem; te lahko poješ kar celo skledo.

Fantastično, se ti ne zdi?

Pomembno je tvoje zavedanje o tem, da si prav ti tista oseba, ki se nenehno odloča o vsem, torej tudi o dobrobiti tvojega zdravja.

2. ZMANJŠANJE VNOSA SLADKORJA IN SOLI

»Ščepec soli« in »čajna žlička sladkorja« sta v boju s previsokim krvnim tlakom oprijemljiva dnevna doza. In seveda ne pozabi, kako pomemben je okus jedi, ki si ga lahko namreč brez slabe vesti začiniš z različnimi ravnimi dišavnicami in začimbami.

Zakaj je pa to tako pomemben podatek zate?

Visoka količina soli ima neposreden učinek na visok krvni tlak. Vsekakor pa v današnji prehrani sta, tako sol in sladkor, prepogosto očem nevidna, ali pa če rečeva drugače, sta prisotna v različnih zelenjavnih omakah in namazih, ki pa ti na prvi pogled delujejo zelo zelo zdravo.

3. ZMANJŠANJE VNOSA KOFEINA IN ALKOHOLA

Tukaj bova govorila, kako pitje alkohola precej zviša krvni tlak. Ne smeva pozabiti, da že več kot tri merice alkohola, ki ga popiješ zvečer, povzroča sicer le začasno povišanje krvnega pritiska; toda z dolgoletnim uživanjem alkohola dosežeš to, da se tvoj krvni tlak trajno poviša.

4. MANJ KAJENJA

No, seveda ti je jasno, da tudi kajenje povzroča rahlo začasno povišanje krvnega tlaka, kajti pri vsakem vdihu cigaretnega dima se ta začasno zviša.

5. VEČ GIBANJA

Ko govoriva o gibanju, ne smeva pozabiti, da je to ena izmed dobrih navad, ki ti zagotovo omogoča, da po naravni poti znižaš visok krvni tlak.

Dokazano je, da z redno vadbo pripomoremo k temu, da naše srce ostane močnejše in s tem bolj učinkovito črpa kri; posledica tega je zagotovo že znižan pritisk v arterijah.

Pomisli na to, kako lahko že za 15-minutno vadbo vsak dan brez strašnega napora dosežeš fantastične rezultate, ki se bodo kazali tako v obliki tvojega telesa in predvsem v uravnanem krvnem tlaku.

Naj ti to postane navada in del tvojega življenja. Vsekakor priporočam vsaj 2- do 3-krat na teden, da vsaj po 20 minut vadiš na visoki intenzivnosti, kar pomeni, da se zadihaš in preznojiš, kajti z visoko intenzivnostjo krepiš svoje srce in hkrati narediš nekaj dobrega za svoj kardiovaskularni sistem.

Srce krepijo tudi aktivnosti, kot so hoja v hrib, počasen tek, plavanje in podobno.

NAMIG: Strokovnjaki so dokazali, da že samo s 30-minutno hojo na dan znižamo krvni tlak.

6. MEDITACIJA

Prepogosto se ti zdi, da je meditacija zahtevna in da potrebuješ ne vem kakšno koncentracijo. V bistvu je meditacija vse, kar nas umiri, pa četudi čez dan za 5 minut zapreš samo oči in 20-krat globoko vdihneš in izdihneš.

Bistvena stvar je, da si v današnjem tempu življenja premalo pogosto vzameš čas samo zase in priporočam ti, da si narediš 3 do 5 opomnikov čez dan na svojem telefonu. Opomniki te bodo spomnili na to, kako pomemben je čas, ko ga preživiš sam s seboj. Takrat izvedi to vajo, ki ti jo priporočam.

Z meditacijo ali bolje rečeno z umirjenim dihanjem začneva umirjati telo in ga hkrati sproščati; bistveno je, da se tvoj srčni ritem upočasni in s tem se posledično zniža krvni tlak.

Poskusi. Nič te ne stane in naj ti to postane navada.

7. MANJ STRESA

Ko govoriva o zmanjševanju stresa, je to prepogosto zelo enostavno reči, ampak težje udejanjiti v realnem življenju. Dejstvo je, da je prav stres eden izmed najpogostejših razlogov pri visokem krvnem tlaku in ključno je, da je obvladovanje stresa pomembno v boju proti visokemu krvnemu tlaku.

Tu govoriva o kroničnem stresu, kar pomeni vsakodnevnem; stres povzroči to, da se v našem telesu predvsem izločita kortizol in adrenalin in prav ta dva hormona vplivata na povečan srčni utrip in zožene žile. Po domače rečeno si nenehno v stanju pripravljenosti na boj.

Prav v zadnjem času strokovnjaki dokazujejo in prihajajo do spoznanj, da je nezdrav način spopadanja s stresom oziroma zanemarjanje krožnega stresa prav razlog za tveganje visokega krvnega pritiska. Posledično iz tega izhaja možnost srčnega infarkta ali možganske kapi.

ŽIVILA ZA ZNIŽEVANJE VISOKEGA KRVNEGA TLAKA

Zavedati se moraš, da sem zelo velik zagovornik zdravega življenjskega sloga. Prav zato na tej točki povem ali namignem, kako prav ti znižaš krvni tlak po popolnoma naravni poti.

Tukaj ti bom povedal nekaj majhnih in vsakdanjih trikov, ki pa v boju z visokim krvnim tlakom lahko omogočijo velike spremembe …

1. TEMNA ČOKOLADA

Zavedati se moraš, da je pot do zdravja nizkega krvnega tlaka lahko tudi sladka!

Na tem mestu naj ti omenim odlično stvar, in sicer je to temna čokolada, ki lahko prispeva k boljšemu zdravje srca in znižanju krvnega tlaka v majhnih količinah.

Na tem mestu se verjetno sprašuješ, kaj govorim? To namreč ni logično in ali je to sploh možno? No, naj ti namignem.

Temna čokolada je bogata s flavonoidi – rastlinskimi spojinami, ki povzročajo širjenje krčnih žil.

2. JAGODE

Na tem mestu naj ti zaupam še en trik in sicer, to so jagode, ki so zelo slastne, dejansko naravno zdravilo za visok krvni tlak.

Verjetno se sprašuješ zakaj?

Bogate so s polifenoli – rastlinskimi spojinami, ki odlično delujejo na srce in znižujejo krvni tlak.

Sam si jih najraje privoščim v obliki slastnega zajtrka. Gre za kombinacijo grškega jogurta, kosmičev in svežih jagod.

3. ČESEN

Ko omenim česen, prepogosto pomisliš: »Super, to že vse vem.« Prepogosto omejimo uživanje česna predvsem zaradi njegovih stranskih učinkov, ki so neprijeten zadah, vonj kože in pekoč občutek v želodcu.

Ne smeva pa pozabiti, da je česen zelo močan antioksidant in velik vir kalija, kalcija in magnezija in prav te tri sestavine so zmagovalni trio v boju s previsokim krvnim tlakom.

Te zanima zakaj? No poglejva …

Da dosežeš optimalno raven omenjenih mineralov, je bistveni mineral za pravilno delovanje organizma kalij. Pripomore namreč k temu, da se telo znebi natrija in manjša pritisk na krvne žile.

Magnezij je še en izjemno pomemben mineral, ki pomaga pri sproščanju krvnih žil.

Raziskave so pokazale, da je pomanjkljivi vnos magnezija povezan z hipertenzijo.

Prav tako je znano, da naj bi imeli ljudje, ki zaužijejo premalo kalcija, pogosto težave z visokim krvnim tlakom.

 Ključna je sveža, polnovredna in nepredelana hrana.

 Na tem mestu te povabim, da si prebereš nekaj o našem izdelku, in sicer ostalem česnu, ki je plod dolgoletnih raziskav in izkušenj na področju naravnega uravnavanja krvnega tlaka.

Te to preseneča?

V zadnjih 50 letih je bilo za staran česen izvedenih kar 900 različnih raziskav, ki pa dokazujejo pozitivne vplive staranega na naš kardiovaskularni sistem in posledično na zniževanje krvnega tlaka.

PREHRANSKO DOPOLNILO Body & Mind Kardio Vital

Ker se zavedam, da se soočaš z divjim tempom življenja in pri tem zelo težko vneseš potrebne sestavine, ki ti lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, ti predlagam, da v svoje prehranjevanje dodaš še en preverjen prehranski dodatek.

To je Body & Mind Kardio Vital …

Tukaj ti ga bom na kratko predstavil. Naše prehransko dopolnilo vsebuje staran česen.

Ne smem pozabiti omeniti in te opozoriti na nekaj zelo pomembnih informacij, kako in na kakšen način deluje človekov kardiovaskularni sistem, torej kako pozitiven vpliv ima na vzdrževanje krvnega tlaka.

Kako lahko ekstrakt česna izboljša zdravje srca in ožilja?

Verjetno si že kdaj slišal za bolezen, ki ji rečemo ateroskleroza ali arterioskleroza. Na tem mestu naj ti povem, da je to stanje, ko tvoje arterije postanejo poškodovane. To občasno ovira tvoj pretok krvi, kasneje pa lahko pride tudi do popolne blokade.

V obsežnih raziskavah našega staranega česna so klinična preizkušanja pokazala, da lahko staran česen ustavi in celo odplakne nakopičene kalcifikacije in tako pomaga zmanjšati napredovanje ateroskleroze.

Kot sva že prej govorila, se visok, ki je opredeljen kot 130/80 mmHg ali višji, imenuje “tihi morilec”, ker običajno nima simptomov.

To stanje lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z aterozo, kongestivnim srčnim popuščanjem in možgansko kapjo.

Študije na ljudeh kažejo, da izvleček staranega česna zagotavlja koristi krvnega tlaka, podobne zdravilom, ki nam jih predpisujejo zdravniki na recept.

V okviru nedavne študije, ki se je pojavila v reviji Frontiers in Nutrition, so raziskovalci z Univerze v Adelaide v Avstraliji poročali, da je staran česen tisti, ki je v ekstraktu ustvaril znaten padec sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka v primerjavi s placebom.

Zanimivo?

No, na koncu pa še ena misel …

Vsak, ki spoštuje svoje telo, se dobro zaveda, da so zdravje, počutje in oblika njegove postave njegova odločitev in da vse drži v svojih rokah, zato je zelo pomembno, da razmisliš o rešitvi in poskrbiš, da svojemu organizmu zagotoviš tisto, po čemer hrepeni.

Tvoje telo je namreč tvoje orodje in zelo pomembno je, da z njim ravnaš kot najboljši gospodar.

Zelo pomembno je, da lahko z vnosom staranega česna vplivaš na svoj krvni tlak in predvsem na boljše počutje ter da v resnici brezskrbno uživaš v svojem telesu.