Prebavni sistem, Zdravo življenje

11 NASVETOV, KAKO PREPREČITI NAPIHNJENOST

Si tudi ti med tistimi, ki te spremlja vsakodnevno napet trebuh, ki dostikrat spominja na košarkarsko žogo in te moti, ko se želiš prikloniti, in te boli ter te ovira, ko si želiš zapreti gumb na Hlačah. Se ob tem počutiš neudobno?

Se dostikrat soočaš s situacijo, ko vstopaš v avtobus ali v avto ali si v dvigalu, in te skrbi, da te bodo presenetili nenadzorovani vetrovi, ki vsekakor niso prijetnega vonja, in že naprej razmišljaš, kam boš uperil pogled, če se bo to zgodilo? Si v nenehnem strahu, kako bodo ljudje okoli tebe odreagirali, sploh če se ti to redno dogaja na delovnem mestu?

Si večino dneva v krču, ker te spremlja neprijeten občutek v tvojem telesu, ko te vse tišči in si zaradi tega nervozen?

Če se najdeš, v katerem od teh vprašanj, in je tvoj odgovor DA, potem veš, da ti napihnjenost lahko v vsakdanjem življenju povzroči precej preglavic in zvrhano mero nelagodja …

Bolečine, ki te spremljajo, in napihnjenost v predelu trebuha te lahko z nenehnim napenjanjem in vetrovi res ovirajo in povsem vplivajo na tvoj dan in ti celo vzamejo celotno veselje v življenju.

Adijo, samozavestno in dobro počutje!

100 % dejstvo je, da to, da je tvoj trebuh večino dneva – ali bolje rečeno večino dni – v takšnem stanju, kvari tvoje počutje in predvsem razpoloženje. In to res ni OK …

NO, SEDAJ POZOR!

Če je napihnjenost del tvojega vsakdana in se ti vsekakor zdi, da nimaš druge izbire, kot da se sprijazniš s tem, da te nenehno nekaj tišči, potem vedi, da je sedaj pravi čas, da nekaj narediš in prevzameš vajeti v svoje roke ter zares postaneš gospodar svojega telesa – vsekakor z dobrim počutjem.

Zavedati se moraš, da bitka še zdaleč ni izgubljena in da v resnici obstajata rešitev in upanje, da na težave z napihnjenostjo za vedno pozabiš in pričneš zares uživati v svojem telesu.

Zares obstaja veliko enostavnih in uporabnih nasvetov, ki razkrivajo, kako odpraviti napihnjenost veliko hitreje, kot si sploh lahko predstavljaš …

Med drugim od pravilne izbire, kaj ješ, torej hrane, ki jo uživaš, do redne vadbe svojega telesa. Kar precej trikov oziroma skrivnosti je, ki pa jih še ne poznaš … Sedaj s tabo delimo 11 zelo pomembnih nasvetov, ki ti bodo v prihodnosti vsekakor pomagali odpraviti napihnjenost in vse, kar je povezano s tem.

Te zanima, kateri triki ti bodo pomagali?

Potem nujno beri naprej …

ZNEBITE SE NAPIHNJENOSTI Z REDNIM JEMANJEM PROBIOTIKOV

KAZALO

 • SIMPTOMI NAPIHNJENOSTI
 • VZROKI ZA NAPIHNJEN TREBUH
 • 11 NASVETOV, KAKO PREPREČITI NAPIHNJENOST
 • 5 ŽIVIL, KI PREPREČUJEJO NAPIHNJENOST
 • PROBIOTIKI ZA BOLJŠO PREBAVO

SIMPTOMI NAPIHNJENOSTI

Resnica je, da smo se v življenju z težavami, kot je poln in napet trebuh soočali že vsi …

A problem nastane, ko se napihnjenost začne pojavljati prepogosto … In ne le, da ti je neprijetno, ampak postane tudi boleče.

Kako sploh prepoznati napihnjenost? Precej preprosto …

Simptomi napihnjenosti so naslednji:

 • bolečine in napetost v trebuhu,

 • napihnjenost, oteklost trebuha,

 • težave z neprijetnim napenjanjem in vetrovi,

 • povečan obseg trebuha,

 • prebavne težave,

 • krči.

Vsekakor gre z občutek, kot da se tvoj trebuh ob spremljanju neprijetnih vetrov in krčev dobesedno želi »raztrgati«.

No, pa poglejmo …

VZROKI ZA NAPIHNJEN TREBUH

V sodobni družbi je reševanje prebavnih težav postalo del naše vsakdanje rutine. Vsak od nas se je že kdaj srečal s težavami s prebavo. Posledica napihnjenosti je predvsem slaba presnova oziroma počasen metabolizem. Običajno prihaja do tega, ko se pojavijo in naberejo odvečni plini v želodcu ali črevesju.

Vzrokov za napihnjenost trebuha je sicer več … Od alergij oziroma intoleranc na določeno hrano in težav s prebavo do zastajanja tekočin ali neravnovesja črevesne flore. Napihnjenost lahko povzroči tudi kateri od naslednjih dejavnikov:

 • pomanjkanje gibanja,

 • pretežno sedeč način življenja,

 • stres,

 • določene hormonske spremembe,

 • pomanjkanje probiotičnih bakterij ali encimov,

 • prekomerno uživanje predelane hrane,

 • prehitro prehranjevanje in

 • nepravilno kombiniranje živil.

Prepogosto so razlogi za napihnjenost čisto banalni, na primer hitro pitje tekočine ali celo pitje na slamico ali pa celo žvečenje žvečilnih gumijev …

Se kje najdeš v zgoraj navedenih razlogih tudi ti?

S točnimi in konkretnimi nasveti v nadaljevanju si ne glede na vzrok za napenjanje lahko pomagaš, da bo tvoj trebuh spet sproščen in raven ter počutje neprimerljivo boljše …

11 NASVETOV, KAKO PREPREČITI NAPIHNJENOST

No, pa poglejmo … Najverjetneje se sedaj vprašaš, kako lahko čim hitreje in seveda dolgoročno preprečim napihnjenost in se poslovim od nje?

Ne skrbi, ne bomo ti svetovali atomske fizike in tudi živiš lahko podobno kot sedaj …

Bistveno je da se zavedaš, kaj ustreza tvojemu telesu in katero hrano oziroma navade lahko bistveno izboljšajo in ti zagotovijo, da lahko svojemu napetemu trebuhu in vsemu, kar te spremlja ob tem, rečeš zbogom.

1. POČASI JEJ (KO JEMO, ZRAK PREPOGOSTO GOLTAMO)

Ali znaš pravilno dihati? No, pravilno se diha tako, da pri vdihu trebuh potisnemo ven, ga napnemo in ga pri izdihu sploščimo. No, poskusi … Vdihi naj bodo dolgi in globoki. Kako pravilno jemo? Večina ljudi ne zna pravilno jesti …

Zaradi hitrega tempa življenja dihamo na pol in seveda svoje obroke pojemo, kot da smo na tekmovanju, kdo hitreje poje.

Ampak to ni v redu!

Ker se nam konstantno mudi in imamo občutek, da smo nenehno v zaostanku, se prepogosto zalotimo, da jemo stoje pred televizorjem, za računalnikom, v avtu ali pa celo pri mizi z telefonom ali tablico v roki. No, res je čas, da to navado sedaj prekineš. Ne opravljaj telefonskih pogovorov med kosilom ali malico in izogibaj se brskanju po spletu v času, ko ješ, kajti če dodobra pomisliš: Ko končaš z obrokom, moraš včasih dodobra pomisliti, kaj si sploh jedel …

Če v prihodnosti želiš nadzorovati in se izogibati napihnjenosti, je ključno, da se držiš osnov pravilnega hranjenja … No, že pri naslednjem obroku lahko narediš preizkus in se testiraš: bodi osredotočen samo na to, kar ješ, in vsak grižljaj prežveči vsaj 20-krat. Ko to storiš, se 100 % prej naješ in ne siliš telesa k prenajedanju. Svojemu telesu daš možnost, da ti samo pove, kdaj si dovolj sit. Pa vendar pazi …

Ko ješ prehitro in prežvečiš hrano premalokrat in ob tem še hkrati piješ, lahko pričakuješ, da je tedaj velika verjetnost, da hkrati s tem zaužiješ še zrak … Ko ta mešanica hrane, vode in zraka pride do črevesja, je rezultat jasen …

NAPIHNJENOST JE SKORAJ NEIZBEŽNA.

2. DAJ SVOJEMU TELESU ČAS ZA POČITEK

V zadnjem času vse več znanstvenikov dokazuje, kako pomembno je postenje našega telesa. Zelo enostavno povedano: daj svojemu telesu in predvsem želodcu in organizmu čas za počitek … Priporočljivo je vsaj 14 do 16 ur brez hranjenja in to sploh ni velik problem, če zadnji obrok ješ ob 18. uri, prvi obrok pa zjutraj po 10 uri. S takim načinom prehranjevanja zagotovo zmanjšujemo verjetnost napenjanja in posledično s tem možnost kopičenja vetrov.e napenjanje.

3. NAMESTO DA JEŠ – PIJ

Prepogosto se soočaš z lakoto, ampak naši možgani nam žal dajejo napačne signale. Dokazano je, da smo tedaj, ko imamo signal, prepogosto žejni, tako da naslednjič, ko začutiš občutek lakote, spij kozarec vode in, prosim, ne ledene … In rezultat je na dlani.

4. VKLJUČI V JEDILNIK ZELENJAVO

Pri vključevanju zelenjave in sadja v jedilnik vsekakor narediš še dodaten korak k želenemu cilju, da napihnjenost odpraviš. A pozor, ne kar vse po vrsti …

Zelenjavi in stročnicam, ki še posebej slovijo po tem, da povzročajo vetrove, se je vseeno bolje izogniti. Namesto zelja, brstičnega ohrovta, repe ali fižola si torej raje privošči špinačo, bučke, sladki krompir in veliko zelene listnate zelenjave.

5. TELESNA AKTIVNOST

Vsekakor je gibanje naša primarna skrb, saj je bistvenega pomena za črevesno zdravje.

Če želimo pomagati črevesju in peristaltiki, seveda s tem posledično pripomoremo k sproščanju odvečnih plinov in blata.

Vrhunske rezultate dosežeš že z sprehodom, ki je lahko čisto kratek (5 do 10 minut) po večjem obroku in črevesje ti bo zelo hvaležno in te bo nagradilo s tem, da ne bo napetega trebuha in posledično neprijetnih vetrov.

Zmerna aktivnost pospeši pretok krvi (tudi do prebavil), kar izjemno pozitivno učinkuje na prebavo.

Fitnes ali intenzivna vadba? Ni panike.

Dokazano je, da bi v primeru, če bi ljudje vsak dan hodili vsaj 30 minut ali izvedli nekaj razteznih vaj (joga velja za perfektno opcijo), našo prebavo spodbudili in posledično preprečili napenjanje. prebavnega trakta in preprečuje napenjanje.

6. KAKO POMEMBNA JE UPORABA ZAČIMB

Ko uporabljaš začinjeno hrano, lahko razbremeniš prebavni trakt. Posledično lahko črevesju omogočiš hitrejše gibanje. Tako odpraviš napihnjenost. Posledica je raven trebuh!

Naj naštejemo nekaj začimb:

 • ingver,
 • cimet,
 • pekoča paprika,
 • klinčki.

To so splošno znane začimbe, ki že stoletja pomagajo pri napihnjenosti in naj bodo na tvojem jedilniku vedno dobrodošle.

7. PIJ VEČ VODE IN ZELIŠČNIH ČAJEV

Pijače, ki so gazirane, vsebujejo mehurčke, ki so pogostokrat osvežilni, ampak ti mehurčki vsebujejo ogljikov dioksid, ki pa zelo negativno vpliva na tvoj prebavni trakt in ga draži.

Na primer: ne pij direktno pločevinke, ker je v tekočini stisnjeno tudi do 2,5 l ogljikovega dioksida. Predstavljaj si, kaj to pomeni za tvoj želodec in posledično za tvoje črevesje.

Naš nasvet je, da to enostavno zamenjaš s pitjem vsaj dveh litrov vode ali nesladkanih čajev.

Če se bo telo redno in v zadostni meri hidriralo, bo tako poskrbljeno za čiščenje telesa. Posledično tako zmanjšamo željo po sladkorju.

Najbolje je posegati po zeliščnih čajih, ki vsebujejo komarček, janež, kumino, meto ali poprovo meto, laneno seme, cimet ali koromač. Dnevno rutino si seveda lahko popestriš tudi s sokovi iz zelene zelenjave.

8. HRANA, KI JO UŽIVAŠ NAJ BO KUHANA. POZOR PRI SOLI!

Tvoje telo bo bolje funkcioniralo še posebej, če imaš težave z napenjanjem in če omejiš konzumiranje hrane, ki je pripravljena hladno. Lastnost kuhane in tople hrane je v tem, da jo telo definitivno lažje prebavi. Jasno je, da je topla juha boljša izbira kot solata ali sendvič

Vsekakor je naš predlog, da je pozornost pri uporabi soli, ki jo nekoliko omejiš. Zadrževanje vode v telesu povzroča po raziskavah natrij, kar pa je lahko posledica napihnjenosti in napetosti trebuha.

9. POZOR PRI UPORABI GLUTENA

Obstaja verjetnost, da je gluten tisti, ki lahko pripomore k tegobam z napihnjenostjo. To zlahka preveriš, ali drži ali ne? Zelo enostavno …

Naredi test: izloči ga iz prehrane in pozor pri tem, kako bo tvoje telo odreagiralo …

10. POSVETI ČAS MASAŽI TREBUHA

Z nežnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca s pričetkom pri popku in počasnimi nežnimi gibi, ki jih v vsakem krogu malenkostno povečamo, lahko dosežemo pospešitev premikanja črevesja in tako sami pomagamo črevesju …

11. BLAGODEJNA TOPLA KOPEL

Že naše babice so nas učile, da velja pravilo: Če te boli trebuh, si nanj položi nekaj toplega ali pa pojdi v toplo kopel …

Uporaba toplote sprošča našo muskulaturo in posledično stres, kar lahko pripomore k bolj učinkovitemu delovanju prebavnega trakta in preprečuje napenjanje.

ZNEBITE SE NAPIHNJENOSTI Z REDNIM JEMANJEM PROBIOTIKOV

5 ŽIVIL, KI PREPREČUJEJO NAPIHNJENOST

Z ozirom na vse to, kar smo do sedaj povedali, ti je sedaj malenkostno bolj jasno, kako lahko s pravilnim vnosom točno določene hrane povzročiš ali preprečiš napenjanje.

Ja, hrana, ki zmanjšuje napihnjenost in blagodejno vpliva na prebavo, dejansko obstaja – tukaj je naših 5 favoritov!

1. ŠPARGLJI

Šparglji imajo super moč – lahko bi rekli, da so to čarobne paličice za lajšanje prebavnih težav. Bogati so:

– s kalijem in

– magnezijem

Organizem veliko lažje prebavi zaužito hrano. Poleg tega šparglji vsebujejo vodotopne vlaknine, ki odigrajo pomembno vlogo pri zdravem črevesju in odvajanju vode iz telesa.a ga uporabiš kot dodatek k raznim solatam.

2. AVOKADO

Avokado je še eno odlično živilo, ki ti lahko pomaga v boju z napihnjenostjo. Bogat je z nenasičenimi maščobami in kalijem, ki pripomore k učinkovitemu odvajanju vode iz telesa.

Dodatna prednost avokada je zagotovo tudi dejstvo, da ti omogoča pripravo enostavnih in okusnih jedi. Lahko si ga privoščiš na opečenem kruhku z lososom in poširanim jajcem za zajtrk, narezanega v pisani solati za kosilo ali pa uživaš v izjemnem okusu guacamole namaza za večerjo.

3. KUMARE

Kumare zaradi vsebnosti antioksidantov zavirajo aktivnost vnetnih encimov in posledično preprečujejo otekanje.

Lahko si jih privoščiš narezane v solati ali pa jih uporabiš za pripravo osvežilne omake.

Spodaj te čaka še recept za noro okusne “hollywoodske zavitke” … Zakaj “hollywoodske”? Ker jih številni filmski zvezdniki preprosto obožujejo in redno uvrščajo na svoj jedilnik.

4. PROBIOTIČNI JOGURT ALI KEFIR

Na svoj seznam moraš nujno uvrstiti tudi probiotični jogurt ali kefir. Gre za živili, ki tvojemu organizmu zagotovita zdrave bakterije, nujno potrebne za uspešno borbo z napihnjenostjo in ostalimi prebavnimi težavami.

5. ČUDEŽNI INGVER

Ingver je podcenjen in kljub svojim številnim super lastnostim pogosto žal pozabljen. Gre za živilo, ki odlično absorbira beljakovine in pomaga pri sproščanju prebavnega trakta.

Z ingverjem lahko popestriš razne jedi, si iz njega pripraviš okusen smoothie ali čaj oziroma ga uporabiš kot dodatek k raznim solatam.

PROBIOTIKI ZA BOLJŠO PREBAVO

Torej, ko smo napihnjeni, je to lahko res neprijetno. Toda brez strahu: to težavo, ki nas spremlja vsakodnevno, je zagotovo mogoče rešiti in obisk zdravnika ni potreben …

Čisto na koncu smo prihranili še namig za naravno rešitev v boju z napihnjenostjo, ki je v naših očeh vredna zlata!

S težavami se je najlažje spopasti, če si priskrbiš ustrezne »pomočnike« – če rečemo drugače dobre bakterije, ki bodo pomagale ponovno vzpostaviti črevesno favno in floro.

No, tukaj ti probiotiki priskočijo na pomoč – to so dobre bakterije, ki jih najdemo v našem črevesju.

Naravna rešitev za odpravo napihnjenosti je jemanje dodatkov na probiotični bazi in seveda ti to lahko pomaga, ko želiš uravnati črevesne bakterije.

Priporočamo uporabo probiotikov Body & Mind GASTRO FIRST AID. Pomagajo ohranjati ravnovesje črevesne mikrobiote ali ga po težavah hitreje ponovno vzpostaviti.

Probiotiki za Body & Mind GASTRO FIRST AID so oblikovani za podporo zdravega prebavnega in imunskega sistema.

Naši probiotiki zagotavljajo učinkovitost, kakovost in podaljšano sposobnost preživetja živih celic brez hlajenja.

Raziskave dokazujejo, da koristne bakterije Body & Mind GASTRO FIRST AID probiotične mešanice koristijo:

 • L. gasseri podpira delovanje prebavil in zdravje vašega telesa.
 • B. bifidum lahko uravnava zdravo črevesno floro in krepi imunski sistem z zmanjšanjem vnetja.
 • B. longum normalizira gibanje črevesja.

V dveh kapsulah – kar velja za dnevni odmerek – je združenih dovolj milijard živih organizmov, kar je v svetu tovrstnih rešitev prava redkost.

Torej lahko z zelo enostavno potezo dvakrat na dan zagotoviš zadosten vnos zdravih bakterij v tvoj organizem.

Ne pozabi: črevesje ti bo zelo hvaležno.

Nagradilo te bo s tem, da ne bo več napihnjenosti trebuha in neprijetnih vetrov s še bolj neprijetnim vonjem.

ZNEBITE SE NAPIHNJENOSTI Z REDNIM JEMANJEM PROBIOTIKOV