Srce in ožilje, Staran česen

5 NASVETOV ZA ZDRAVO SRCE IN OŽILJE

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu.

Vsako leto zaradi teh bolezni umre 18 milijonov ljudi. Po statistikah umre zaradi bolezni srca in ožilja več ljudi kot pa zaradi rakavih obolenj.

Koronarna bolezen je “morilka” številka ena in je najdražja bolezen, kar zadeva zdravstvene stroške v večini razvitih držav. Vodilni vzrok smrti zaradi koronarne bolezni je zapora ene od venčnih arterij. Arterije, ki oskrbujejo srčno mišico s hranili in kisikom, se najprej zožijo zaradi maščobnih oblog, končno pa zamašijo zaradi krvnega strdka.

Posledica slednjega je, da kri ne more več do predela srčne mišice in zato ta del odmre. Temu pravimo srčni infarkt. Če odmre prevelik del mišice, srce ne more več normalno delovati in bolnik umre. Podobno dogajanje lahko privede tudi do možganske kapi.

Če je v krvi preveč maščob in holesterola, se te v oblogah kopičijo v nežnem žilnem omrežju, ki se nahaja v možganih. Arterije postajajo vse ožje in pretok krvi skozi možgane vse slabši. Ena od žil se popolnoma zamaši, prizadeti del možganov pa ostane brez kisika in hranil.

Poznamo dva pomembna dejavnika, ki izredno povečujeta nevarnost za nastanek koronarne bolezni. Prvi dejavnik je visok krvni tlak, drugi, povečana krvna koncentracija holesterola.

Dobra novica je, da že 5 sprememb v življenju privede do bistvenega zmanjšanja tveganje za bolezni srca in žožilja.

5 NASVETOV za zmanjšanje tveganja bolezni srca in ožilja

1.    Poskusite počasi in vztrajno spreminjati svoj življenjski slog

2.    Gibanje je zelo pomembno – hodite vsaj 20 minut dnevno

3.     Prehranjujete se z zdravo prehrano

4.     Spanje – povečajte ure spanca

5.     Zmanjšajte vsakodnevni stres

Poskusite počasi in vztrajno spreminjati svoj življenjski slog

Sami lahko veliko pripomoremo k boljšemu zdravju tako, da sprejemamo odločitve, ki vodijo do zdravega srca in ožilja.

Te odločitve so lahko zelo preproste in jih lahko sprejemamo na dnevni ravni, kot recimo: odpovemo se kakšnemu grižljaju preveč, začnemo dan z zdravim sadnim zajtrkom, naredimo 10 počepov. čeprav se nam ne da, itn.

Lahko pa gre tudi za odločitve, ki so za mnoge veliko težje, prelomne. Med te odločitve štejemo denimo opustitev kajenja in večje spremembe naših (nezdravih) življenjskih navad.

Gibanje - hodite vsaj 20 minut dnevno

Dve uri in pol hoje in gibanja na teden zmanjšuje riziko za obolenje srca in ožilja za eno tretjino.

Gibaje, zlasti hoja, dobro učinkuje tudi na preventivo diabetisa. Fleksibilnost telesa je pomemben dejavnik zdravega srca in ožilja. Japonska študija dokazuje ,da 15 minutno raztezanje na dan ohranja elastične arterije, mišice in tkiva.

Zato je zelo pomembno vsakodnevno gibanje, če se le da, na svežem zraku. Če se do sedaj še niste odločili, jen skrajni čas, da to spremenite. Začnite počasi. Prvi teden za deset do 15 minut, naslednji teden 20 minut in tako naprej.

Vsak dan se gibajte vsaj eno uro, dovolj je, če se odpravite na sprehod. Naj vas dež ali mraz ne zaustavita. Srce vam bo zelo hvaležno, počutili se boste veliko bolje.

Zdrava prehrana

Ni nepomembno kaj damo vase. Iz tega se hranijo naše celice. Zato izbirajte zdravo prehrano. Čim bolj pogosto naj bo na vašem jedilniku sadje in zelenjava. Živila, ki krepijo srce, so: fižol, leča, paradižnik, špinača, jabolka, hruške, maline, oljčno olje, ribe, česen …

Če ste navajeni zajtrk preskočiti, se tej navadi odpovejte. Veliko bolj zdravo se boste prehranjevali skozi dan, če boste že zjutraj pričeli z zdravim zajtrkom. Za zajtrk lahko recimo izbirate med doma pripravljenimi kašami (ovseno, proseno, …), sadjem, oreščki, skuto, jogurtom … Dan lahko začnete tudi s sveže stisnjenim sokom, predvsem z izbiro sezonskega sadja.

Zvišajte vnos vlaknin ter znižajte vnos nasičenih maščob.

Prebava in krvno-žilni sistem vam bodo  hvaležni.

Ne dovolite, da maščobe presegajo več kot 30% zaužitih kalorij, poskrbite, da zaužijete predvsem zdrave maščobe kot so avokado, ribe, oreščki, olivno olje, temna čokolada, itd.

Izogibajte se industrijsko predelani hrani, kjer se nahaja ogromno nasičenih maščob, ki hosterolizirajo vaše telo ( slaščice, ocvrtki, procesirana hrana).

Izsledki intenzivnega preučevanja česna, ki so ga opravile številne mednarodne znanstvene skupine, kažejo, da česen učinkovito znižuje krvni holesterol in druge krvne maščobe. Kot tak zmanjšuje nagnjenost k nastajanju krvnih strdkov in preprečuje koronarno bolezen.

Ekstrakt staranega česna pomaga pri ohranjanju zdravega in učinkovitega imunskega sistema, ohranja zdravo funkcijo jeter in živčnih celic.

Zato vzemite zdravje v svoje roke in izberite enega od dveh izdelkov, ki vsebujeta najkakovostnejši ekstrakt staranega česna!

Izbirate lahko med dvema formulama. Naročite lahko originalno formulo 100, ki vsebuje zgolj staran česen ali pa izboljšano Formulo Q10, v kateri je staranemu česnu dodan še koencim Q10

Spanje - povečajte ure spanca

Ste konstantno utrujeni, nenaspani, potrebujete občasni popoldanski spanec, potem imate gotovo premalo spanja. Odrasli potrebujemo od 7 do 8 ur kvalitetnega spanca za normalno in zdravo delovanje glave in telesa.

Spanje je vir zdravja. Telo ga potrebuje, da lahko normalno funkcionira skozi dan. Vsaka dodatna ura spanja pa znižuje “poapnenje” žil. Pomanjkanje spanja privede do sproščanja stresnih hormonov, kateri zožujejo arterije, povzročajo vnetja in dolgoročno slabo vplivajo na celoten žilni sistem.

Če  imate težave s spanjem, vam lahko pomagajo sledeči nasveti:

  • vsak večer se v posteljo odpravite ob približno isti uri,
  • pred spanjem popijte skodelico zeliščnega čaja,
  • zmanjšajte vnos soli,
  • zadnji obrok pojejte vsaj tri ure pred spanjem,
  • redno telovadite.

Zmanjšajte stres

Živčnost, zaskrbljenost, tesnoba, pretirana čustvenost, razdražljivost, … Vse to so znaki, da je naš organizem izpostavljen prevelikemu (dolgotrajnemu) stresu.

Eden od glavnih vzrokov stresa, ki se ga niti ne zavedamo, je, da poskušamo živeti tako kot to od nas želi družba oz. prenekateri drugi ljudje. Premalo upoštevamo svoje lastne potrebe in želje po svojem življenjskem slogu. Zelo je pomembno preživljati čas z ljudmi in prijatelji, kateri vas ne obremenjujejo v negativnem smislu.

Hiter tempo življenja in neprestana borba za kariero, denarnim blagostanjem ter izpolnjevanjem vse družinskih obveznosti nas nehote izpostavlja številnim stresnim situacijam.

Poskusite z meditacijo, če za to nimate ravno pol ure časa, bo zadoščalo že, če za kratko enostavno zaprete oči in se osredotočite na globoko dihanje. Tudi dihalna tehnika krepi srce. Dihajte globoko, naredite dolg vdih in nato kratek izdih. Posvetite se dihanju vsaj za nekaj minut dnevno.

Bodite pozitivni. Pozitiven pogled na svet bo marsikatero situacijo, ki bi se marsikomu zdela še kako stresna, naredil povsem običajno. Saj veste, s “sekiranjem” boste največ škode naredili saemu sebi.